Kenan Sayar - Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Yeni Nesil Yazar Kasa Kullanılması Zorunluluğu 01.01.2016 Tarihinde Başlayacak
Ülkemizde yaklaşık 2 Milyon işyerinde en az 1,5 Milyon Yazarkasa kullanılmaktadır. 01.01.2016 tarihinden itibaren Yeni nesil yazar kasa-pos sistemine geçmeleri gerekmektedir. Eski yazar kasalar en geç 31.12.2015 tarihine kadar kullanılabilecektir.
Eski tip Yazar kasa kullanan mükelleflerin en kısa süre içinde yeni nesil yazar kasa sistemine geçmeleri kanuni bir zorunluluktur. En geç yılsonuna kadar gerekli değişikliği yapmayan mükelleflere VUK. 355. maddeye göre özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır.
31.12.2015 TARİHİNE KADAR ESKİ TİP YAZAR KASALAR HURDAYA
AYRILARAK YERİNE “YENİ NESİL YAZAR KASA” ALINMASI ZORUNLUDUR
Mükellefler, 3100 sayılı Kanunla ilgili önceki mevzuata göre üretilen eski tip ödeme kaydedici cihazlarını (yazar kasa) en geç 31.12.2015 tarihine kadar kullanabileceklerdir.
31.12.2015 tarihine kadar mali hafızaları dolan eski tip cihazlara, yeni mali hafıza takılmayacak, cihaz hurdaya ayrılacak ve mükellef “Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz” alacaktır.
31.12.2015 tarihine kadar mali hafızası dolmayan eski tip cihazlar, 31.12.2015 tarihinden sonra kullanılamayacak olup yine hurdaya ayrılacak ve mükellef “Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz” alacaktır.
Buna göre eski tip yazar kasalar aşağıdaki belirtilen şekilde hurdaya ayrılacaktır:
1) Mükellefler, Bakanlıktan onay alan üretici veya ithalatçı kuruluşların yetkili servislerine
başvuruda bulunarak cihazlarının hafızalarında kayıtlı bilgileri tespit ettireceklerdir. Yetkili servisçe cihazın kullanılmaya başlandığı tarihten son güne kadar (son gün dahil) mali hafıza raporu alınacak ve söz konusu rapor servis tarafından düzenlenecek bir tutanağa (60 Seri Nolu G.T. Ek: 1) iliştirilerek mükellefe verilecektir. Şu kadar ki (yalnızca hurdaya ayrılacak ödeme kaydedici cihazlara mahsus olmak üzere) söz konusu işlemlerin mutlaka ilgili üretici veya ithalatçı kuruluşun servisince yapılması şart olmayıp, Bakanlıkça yetki verilmiş olması şartıyla herhangi bir ödeme kaydedici cihaz servisi tarafından yapılması da mümkün bulunmaktadır.
2) Yetkili servis gerekli işlemleri yaptıktan sonra cihazın mali hafızasını söküp, saklanmak
üzere mükellefe verecek ve cihazı çalışamaz hale getirecektir. Mali hafızalar (3100 Sayılı Kanun, 1 Seri No.lu Genel Tebliğ gereği) cihaz şasisine şasi tahrip edilmedikçe çıkartılamayacak tarzda monte edilmiş olduğundan, söz konusu sökme işlemi hafıza kutusunu yerinden kesmek suretiyle de gerçekleştirilebilecektir.
3) Mükellefler, servis tutanağının düzenlendiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde; servis
tutanağı, mali hafıza raporu ve ödeme kaydedici cihaz levhası ile birlikte vergi dairesine başvurarak cihazlarının kaydını sildireceklerdir.
4) Başvuruda bulunulan vergi dairesi, gerekli kontrolleri yaptıktan sonra cihazın levhasını iptal
edip kaydını silecek ve servis tutanağı ile mali hafıza raporunu mükellefin dosyasına koyacaktır. Mali hafıza ise saklanmak üzere mükellefte kalacaktır.
5) Hurdaya ayrılan cihazların mali hafıza dışında kalan bölümlerinin (yazıcı, kasa vb.) hurda olarak servise bırakılması veya satılması mümkündür. Bu şekilde servise bırakılan veya satılan hurda cihazların servislerce tamir edilerek veya yeni hafıza takılarak bir başkasına satılması ve tekrar kullanılması kesinlikle mümkün değildir.