Vergi Dairenize Müracaat Ettiniz mi?
Vergide E-Tebligat Uygulaması 1 Ocak 2016 Tarihinde Başlıyor
Gelir İdaresi Başkanlığınca sunulan hizmetlerin kalitesini artırmak amacıyla ve haftalarca süren tebligat işlemini masrafsız olarak saniyeler içinde gerçekleştirmek için E-Tebligat sistemini, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren uygulamaya sokacaktır. Mevcut gerçek kişi olarak mükellefiyeti bulunanların (http://www.gib.gov.tr/e-Tebligat/gercek_kisi) ve tüzel kişilerin (http://www.gib.gov.tr/e-Tebligat/tuzel_kisi) bildirimde bulunarak gerekli kullanıcı kodu ve şifreyi yılsonuna kadar almaları gerekmektedir.
E-Tebligat Nedir?
Elektronik Tebligat, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 456 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği hükümlerine göre tebliği gereken belgelerin, E-Tebligat sistemi ile mükelleflerin elektronik adreslerine tebliğ edilmesidir. Bu tebliğ fiziki ortamda yapılan tebligat ile aynı sonucu doğurmaktadır.
E-Tebligat Ne Zaman Başladı?
E-Tebligat uygulaması 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren başlayacaktır. Ancak, bu tarihten önce E-Tebligat sistemini kullanmak için bildirimde bulunan mükelleflere 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren elektronik tebligat yapılabilecektir.
E-Tebligat Başvurusunu Kimler Yapabilir?
E-Tebligat başvurusunu, mükelleflerin bizzat kendisi veya kanuni temsilcisi aracılığıyla yapabileceği gibi E-Tebligat ile ilgili işlemleri yapmak üzere özel yetki içeren noterden alınmış vekâletnameyle vekili aracılığı ile de yapılabilir.
E-Tebligat Yapıldığından Nasıl Haberdar Olunur?
E-Tebligat başvurusu yapıldığında ve E-Tebligat gönderildiğinde Elektronik Tebligat Talep Bildiriminde belirtilen telefon numarasına SMS yoluyla ve/veya bildirilen e-posta adresine mail yolu ile bilgilendirme yapılır.
E-Tebligat Sisteminde Hangi Bilgilere Ulaşılabilir?
E- Tebligat sisteminde, Gelir İdaresi Başkanlığınca düzenlenerek gönderilen belgeler ile bu belgelere ait gönderim tarihi, tebliğ tarihi gibi bilgilere ulaşılabilir.
E-Tebligat Sistemi ile Gönderilen Belgeler Ne Zaman Tebliğ Edilmiş Sayılır?
E-Tebligat sistemi ile gönderilen belgeler, mükellefin elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılır ve ayrıca posta yoluyla tebligat yapılmaz.
E-Tebligat Bildirimindeki Bilgilerimi Değiştirebilir mi?
Mükellefler https://intvrg.gib.gov.tr internet adresine giriş yaparak daha önce bildirim ile bildirdikleri elektronik ortamdaki mevcut bilgilerini güncelleyebilirler.
E-Tebligat Sisteminden Çıkılabilir mi?
Zorunlu veya ihtiyari olarak elektronik tebligat sistemine dahil olan mükelleflerin zorunlu olmadıkça sistemden çıkmaları mümkün değildir. Bu zorunluluk halleri; ölüm, gaiplik veya tüzel kişililerde ticaret sicil kaydının (nevi değişikliği ve birleşme halleri dahil) silinmesi gibi hallerdir.
E-Tebligat Sistemine Dahil Olmamanın Cezai Müeyyidesi Var mıdır?
E-Tebligat sistemine dahil olmak zorunda olan mükelleflerin, süresinde bildirimde bulunulmaz ise Vergi Usul Kanununun Mükerrer 355. maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası ile cezalandırılır. Bu mükelleflere re'sen oluşturulan internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi tebliğ edilerek E-Tebligat gönderimi başlatılır.
01.01.2016 Tarihinden İtibaren İşe Başlayanlar Sisteme Ne zaman başvurabilir?
E- Tebligat uygulamasının zorunluluğunun başlayacağı 01.01.2016 tarihinden sonra mükellefiyet tesis ettiren gelir vergisi mükellefleri, mükellefiyet tesisi sırasında Elektronik Tebligat Talep Bildiriminde bulunmaları gerekmektedir. 01.01.2016 tarihinden sonra mükellefiyet tesis ettiren kurumlar vergisi mükelleflerinin ise işe başlama tarihini takip eden 15 gün içerisinde Elektronik Tebligat Talep Bildiriminde bulunmaları gerekmektedir.
Turgut Sayar
Smmm/Bağımsız Denetçi