SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA ÜCRET

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA ÜCRET

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA ÜCRET

Geçtiğimiz hafta 30 Büyükşehir ve Zonguldak'da uygulanan sokağa çıkma yasağı bu hafta sonu da uygulanacak.Ve bu sebeple istisna işyerleri hariç tüm isyerlerinde faaliyet duracak.

Yarım ücret... Sokağa çıkma yasağı, yasak kapsamında işçilerin çalışamamasına yol açan zorlayıcı bir sebeptir. İş Yasası’nın 40. maddesine göre işveren işçinin işe gelemediği ilk haftanın her günü için yarım ücret ödemek zorundadır. Yarım ücret her zorlayıcı neden kapsamında hali hazırda çalışacak olan isciye ödenmesi gerekir. Ve SGK'nın yarım ucretle ilgili gün bildirilmesi karari olduğu için bu 2 gün için sigorta bildirimi olacaktır.

Bununla birlikte; Eğer işçi ilk 5 günlük sürede 45 saat çalışma olduysa hafta tatili hak eder ve kesinti olmaz...

Ama işveren bu sürede isterse atifeten yani çalışma olmadan da bu 2 gün için ücretin tamamını ödeyebilir.

ZOR DURUMDA BULUNMA SEBEBİYLE MÜHLET VERME

Mücbir sebep hali ya da beyanname verme süresi uzatımı kapsamında dışına bulunan mükellefler, eğer ekonomik krizden aşırı olarak olumsuz etkilendilerse bağlı oldukları Vergi Dairesine başvurarak Vergi Usul Kanunu’nda yer alan Zor durumda bulunmaları sebebiyle mühlet verme maddesinden faydalanır. Vergi Usul Kanunu’nun, 17’nci maddesinde Zor durumda bulunmaları hasebiyle vergi muamelelerine müteallik ödevleri süresi içinde yerine getiremeyecek olanlara,kanunî sürenin bir katını,kanunî sürenin bir aydan az olması halinde bir ayı geçmemek üzere, Maliye Bakanlığınca münasip bir mühlet verilebilir.
Bu Mühletin Verilmesi İçin;
-Mühlet isteyen, sürenin bitmesinden evvel yazı ile istemde bulunmalıdır.
-İstemde gösterilen mazeret, mühlet verecek makam tarafından kabule layık görülmelidir.
-Mühletin verilmesi halinde verginin alınması tehlikeye girmemelidir.