İşyeriniz Az Tehlikeli Sınıfta Yer Alıyorsa, İş Sağlığı Ve Güvenliği Hizmetlerini İşveren Olarak Kendiniz Yürütebilirsiniz.
Ondan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin işveren veya işveren vekilleri; iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini, 29 Haziran 2015 Tarihli ve 29401 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yönetmelikte belirtilen eğitimi tamamlayıp başarılı olduklarında, mevzuat ile iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimine verilen görevleri yürütebilirler.
A- Ancak işveren veya işveren vekilleri aynı yönetmeliğinin 7 nci Maddesin de belirtilen işe giriş ve periyodik muayeneler ile tetkikleri yine 8 inci Madde de belirtilen işyerinde yapılması gereken ölçümler hariç olmak üzere yürütebilir. Bununla birlikte İşveren veya işveren vekilleri, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yerine getirmek için çalışan başına aylık en az 10 dakika ayırmak zorundadır.
B- Çalışanlara verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinde, 15/5/2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 13 üncü maddesi hükümleri esas alınacaktır. Bu durumda İşveren veya işveren vekillerinin İş güvenliği uzmanlığı veya işyeri hekimliği belgesi sahibi olmaları durumunda çalışanlarına eğitim verilebilirler. Diğer durumda ise eğitim hizmetini, hizmet alımı yoluyla temin edeceklerdir.
C- Öte yandan İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütmek isteyen işveren veya işveren vekillerinin İSG-KATİP üzerinden sisteme kaydolmaları zorunludur. İşveren veya işveren vekilinin, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütme yükümlülüğü İSG-KATİP’e kayıt tarihi itibari ile başlayacaktır.
D- Eğitimi tamamlayan işverenin ondan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan ayrı bir işyeri açması veya işveren vekilinin hizmet akdinin sona ererek, ondan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan başka bir işyerinde çalışmaya başlaması halinde; yeni işyerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilmesi için işverence İSG-KATİP üzerinden başvuruda bulunulması gereklidir. Bu tür görevlendirmelerde görevlendirilecek kişinin işveren vekili olması esastır. Aksi takdirde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirme yapılmamış sayılacaktır.
E- Eğitim programlarına başvuru,Bakanlıkla üniversiteler arasında yapılan protokolde belirlendiği şekilde yapılır ve Eğitimin süresi aynıyönetmeliğin ek-1’de yer alan eğitim konularındaki içeriği okuyup, anlayıp, özümsemeye yetecek makul bir süreye göre tasarlanmıştır.
F- Eğitim sonunda yapılacak sınavdan başarılı olanlara, yine aynı yönetmeliğin ek-2 örneğindeki içeriğe uygun protokolle belirlenen eğitimi tamamlama belgesi düzenlenir. Sınavda, 50 ve üzeri puan alan adaylar başarılı sayılacaklardır.
G- Eğitim, sınav ve belgelendirmeyi kapsayan ücret; net asgari ücretin üçte birini geçmemek koşuluyla, Bakanlıkla üniversiteler arasında yapılan protokolde belirlenecek ve katılımcılar tarafından ödenecektir.
H- Asıl işveren-alt işveren ilişkisi kurulan işyerlerinde her bir işveren veya işveren vekilleri ayrı ayrı eğitim almak zorundadır.
İ- İşyerinin tehlike sınıfının değişmesi ve/veya çalışan sayısının 10 ve üzerine çıkması durumlarında, altmış gün içerisinde 29/12/2012 tarih ve 28512 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda görevlendirmeler yapılmalıdır.
İlgili Yönetmelik kapsamında işveren veya işveren vekilleri, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin tamamını ya da bir kısmını elbette hizmet alımı yoluyla da temin edebileceklerdir.
Hatırlatma:özel sektör işyerleri için iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli bulundurma yükümlülüğü;
· 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/7/2016 tarihinde yürürlüğe girecektir.
· 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/1/2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
· Diğer işyerleri için 30/12/2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Turgut Sayar
Smmm/Bağımsız Denetçi